Nyhedsbrev – Oktober 2023
Ammekonsulentuddannelsen
Ammekonsulentuddannelsen 2023/24 er startet og to engagerede hold har netop afsluttet modul 1 i både Aarhus og København. I efteråret åbnes for tilmelding til Ammekonsulentuddannelsen 2024/25 med start september 2024.
Professionelle netværk
Kompetencecenter for amning udbyder også i 2024 professionelle netværk for sundhedsprofessionelle i alle fem regioner. Som medlem af netværket vil du få mulighed for at dele viden og erfaringer om amning i et tværfagligt og tværsektorielt fællesskab med andre sundhedsprofessionelle. Tilmeldingen åbner i løbet af efteråret og mere information følger.
Vitaminer for ammevejledere
Til det første af fire online fyraftensmøder i august hørte vi Zainab Yate holde oplæg om, hvordan amning for nogle kvinder kan være forbundet med stærke ubehagelige følelser. Hun gjorde os klogere på ammeaversion og D-MER (Dysphoric Milk Ejection Reflex). Zainab har også skrevet en bog om emnet med titlen: When breastfeeding sucks – what you need to know about nursing aversion and agitation. Til vores andet fyraftensmøde i september hørte vi Kajsa Brimdyrs meget relevante og spændende oplæg om det nyfødte barns parathed til at die efter fødslen. Hun satte fokus på Widströms 9 stadier og på hvordan sundhedsprofessionelle bedst beskytter og støtter barnet i denne proces.
Der er stadig mulighed for at tilmelde sig de kommende fyraftensmøder Her
Sponsorering af sundhedsfaglige sammenslutning fra virksomheder, der markedsfører fødevarer til spædbørn og småbørn
I en nylig kronik i British Medical Journal Pediatrics påpeges den stigende bekymring for amning som følge af den massive markedsføring fra modermælkserstatningsindustrien, som retter sig mod sundhedsprofessionelle. Selvom de fleste lande næsten helt forbyder direkte markedsføring af modermælkserstatning (MME) til forbrugere, bruges der stadig årligt 2,7-3,5 milliarder dollars på marketing, herunder sponsoraftaler med sundhedsfaglige sammenslutninger.
I artiklen undersøger forfatterne nogle sundhedsfaglige organisationers positive syn på samarbejdet med industrien samt deres argumenter for, at dette ikke nødvendigvis påvirker amning negativt. Kronikken fastslår imidlertid, at MME-industrien investerer i sundhedsprofessionelle for at øge MME-forbruget, og at der er evidens for, at øget MME-salg reducerer ammefrekvensen. Forfatterne henviser til WHO’s omfattende evidensgrundlag for anbefalinger vedrørende amning og brug af MME.
I kan læse hele artiklen her: https://bmjpaedsopen.bmj.com/content/7/1/e001876.full
WHO/Unicef – notat omkring identificering af uhensigtsmæssig støtte fra industrien
På baggrund af WHOs guide “Ending the inappropiate promotion of foods for infants and young children”, har WHO og UNICEF udarbejdet dette informationsmateriale for at definere, hvad der udgør uønsket sponsorstøtte fra industrien. De fastslår, at alle kommercielle virksomheder, der producerer fødevarer og drikkevarer, herunder modermælkserstatning til børn, op til 36 måneder, ikke bør sponsorere sundhedsfaglige møder, konferencer eller yde økonomisk støtte til andre aktiviteter rettet mod sundhedsprofessionelle. Samtidig understreger de, at kommercielle reklamer ikke bør indgå i sundhedsfagligt materiale.
I kan læse hele notatet her: https://www.globalbreastfeedingcollective.org/clarificationsponsorship-health-professional-and-scientific-meetings-companies-market
Konferencer
Den 10. Nordiske ammekonference er netop blevet afholdt i Helsinki, med det overordnede tema: Effektiv fremme af amning, uddannelse og støtte.
Der er stadig mulighed for at tilmelde sig DACLC-konferencen d. 9. oktober. Konferencen afholdes som et endagsarrangement i Tilst. I finder det spændende program og tilmelding på hjemmesiden https://www.daclc.dk/
Kursus for sundhedsplejersker om dårlig trivsel hos det ammede spædbarn
Heldagskurset for sundhedsplejersker om trivselsproblematikker hos det ammede spædbarn, som udbydes i Skanderborg og København er begge overtegnede. Til dig der ikke nåede at tilmelde dig, men gerne vil blive klogere på hvordan og hvornår, vi bør intervenere, hvis det ammede barn ikke trives, kan vi glæde med at kurset bliver slået op igen i 2024. Nærmere information om datoer og tilmelding følger.