Dansk Certificering som Ammekonsulent
Fra 2025 er det muligt at lade sig certificere som Dansk Certificeret Ammekonsulent (fremover DCA). Den danske certificering er en valgfri forlængelse af Ammekonsulentuddannelsen, der er en specialistuddannelse for sundhedsprofessionelle.
Certificering vs. Recertificering
Som noget helt nyt er det fra sommeren 2025 muligt at tage en dansk certificering som Ammekonsulent (DCA). Den danske certificering er et alternativ til den eksisterende IBCLC, men nu tilpasset danske forhold.
Skal du certificeres for første gang som DCA, kan du læse om certificeringen som DCA herunder.
Er du IBCLC’er og står overfor at skulle recertificeres, kan du læse mere om Recertifering som DCA.
Eksamen til Dansk Certificering som Ammekonsulent
Den første eksamen til DCA afholdes fredag den 23. maj 2025 i henholdsvis København og Aarhus. Der er lukket for tilmelding.
TILMELDING ER LUKKET:
Eksamen for Dansk Certificeret Ammekonsulent (DCA)
Tilmeld >
Info: uddannelse og eksamen til DCA
Hent PDF >
I forbindelse med tilmeldingen til eksamen til DCA bliver du bedt om at eftersende dokumentation, for at du opfylder krav for certificering eller recertificering som DCA.
Vær opmærksom på, at du først er endeligt tilmeldt eksamen til DCA, når din dokumentation er godkendt af Kompetencecenter for Amning.
Deltagelse i dansk eksamen som ammekonsulent er gratis i 2025. Fra 2026 vil den være brugerfinansieret.
Forudsætninger for at gå til eksamen til DCA
For at gå til eksamen, der leder til DCA, forudsætter det, at kandidaten har:
- en sundhedsfaglig uddannelse
- praktisk erhvervserfaring med ammevejledning
- gennemført ammekonsulentuddannelsen inden for de seneste 3 år.
Hvis du ikke opfylder kravene, men mener at du har en væsentlig grund til dispensation, kan du sende en kort ansøgning til Ingrid Nilsson, hvor du beskriver hvilke(/-t) krav du søger dispensation for samt din begrundelse.
Blanket: Dokumentation for erhvervserfaring – offentligt ansatte
Hent PDF >
Om dokumentation for erhvervserfaring – frivillige og selvstændige
Hent PDF >
Blanket: Dokumentation for erhvervserfaring – selvstændige
Hent PDF >
Blanket: Dokumentation for erhvervserfaring – frivillige
Hent PDF >
Bemærk:
En overgangsordning gør det muligt for eksamenskandidater, der har deltaget på Ammekonsulentuddannelsen i 2019-2020 og 2020-2021, men ikke har en gældende IBCLC, at gå til eksamen til DCA i 2025 (gratis) og 2026 (brugerbetaling).
DCA-eksamen
Eksamen bliver tilrettelagt og afviklet af Kompetencecenter for Amning og foregår fysisk både i Jylland og på Sjælland én gang årligt – senest 1. juni hvert år.
Eksamen er skriftlig, uden hjælpemidler og består af en del med multiple choice (tæller for 40 %) og en del med case-opgave (tæller 60 %).
Tilmelding er åben i perioden fra 15. januar til 28. februar det pågældende år, du ønsker at gå til eksamen.
Q&A om Dansk Certificering som Ammekonsulent (DCA)
Certificering som DCA
Jeg deltog på Ammekonsulentuddannelsen i 2020-2021, men har ikke en certificering som IBCLC. Kan jeg tilgå eksamen til DCA i 2026?
Ja, har du deltaget på Ammekonsulentuddannelsen i 2020-2021, og har du ikke en gældende IBCLC, kan du tilmelde dig eksamen til DCA i 2026 (brugerbetaling).
Adgangskrav for eksamen til DCA
Hvad er adgangskravene for eksamen til DCA?
For at kunne gå til DCA eksamen skal du opfylde følgende to krav: 1) Praktisk erhvervserfaring med ammevejledning, herunder krav til antal vejledningstimer samt hvor, de er fundet sted og 2) en gennemført Ammekonsulentuddannelse indenfor de seneste 3 år (som udgangspunkt), herunder krav til fremmøde.
Afvikling af DCA
Hvor kommer eksamen til DCA til at foregå?
Eksamen til DCA afvikles den 23. maj 2025 to steder i Danmark, henholdsvis i Aarhus og København. Nærmere information om de konkrete eksamensafholdelsessteder får du i forbindelse med din tilmelding til eksamen til DCA.
DCA og Ammekonsulentuddannelsen
Har etableringen af DCA nogen betydning for udformningen af selve Ammekonsulentuddannelsen?
Nej, Ammekonsulentuddannelsen forbliver uændret hvad angår fagligt niveau, varighed og indhold.
DCA / IBCLC
Hvordan adskiller formen på eksamen til DCA sig fra eksamen til IBCLC?
Eksamen til DCA er skriftlig uden hjælpemidler og uden mundtligt forsvar. Eksamen til DCA er todelt og består af 1) en multiple choice-test, som tæller for 40% af den samlede eksamen (1½ time) og 2) en skriftlig case-opgave, som tæller for 60% af den samlede eksamen (2½ time).
IBCLC-eksamen består udelukkende af multiple choise spørgsmål.
Er DCA på samme faglige niveau som IBCLC?
Ja, DCA ligger på samme fagniveau som IBCLC, men er tilpasset danske forhold.
Kan jeg være DCA og IBCLC på samme tid?
Ja, med en gældende IBCLC kan du lade dig recertificere som DCA samtidig med at bibeholde din IBCLC, eller du kan overgå til DCA og undlade at lade dig recertificere som IBCLC. Begge dele forudsætter dog, at du opfylder adgangskravene for Ammekonsulentuddannelsen samt kravene for recertificering som DCA.
Reeksamen til DCA
Hvad er mine muligheder for at gå til DCA eksamen igen, hvis jeg enten ikke består eksamen eller bliver syg på eksamensdagen?
Hvis du ikke består eksamen til DCA eller bliver syg på eksamensdagen, har du mulighed for at gå til reeksamen i perioden fra d. 1. til 15. oktober samme år. Består du ikke eksamen ved 2. forsøg, har du først mulighed for at gå til eksamen igen året efter. Du har i alt tre forsøg til at bestå eksamen. Manglende fremmøde til eksamen tæller for ét eksamensforsøg.
DCA og medlemsskab af DACLC
Kan jeg fortsat være medlem af DACLC, hvis jeg lader mig recertificere som DCA og ikke IBCLC?
Kompetencecenter for Amning har bragt et forslag om en ændring i DACLC’s vedtægter til DACLC-generalforsamling i februar 2025, der skal muliggøre, at DCA’er kan indtræde i DACLC på lige fod med IBCLC’er.
Kompetencecenter for Amning bragte et forslag til DACLC-generalforsamling i februar 2025 om en ændring i DACLC’s vedtægter, der skulle muliggøre, at DCA’er kunne indtræde i DACLC på lige fod med IBCLC’er. Der var stor tilslutning til vedtægtsændringen, men den fik desværre lige akkurat ikke de nødvendige 2/3 stemmer. Kompetencecenter for Amning vil stille forslaget igen i 2026 og regner stærkt med, at det går igennem.
Recertificering som DCA
Hvordan foregår det, hvis jeg skal recertificeres som DCA?
DCA er gældende i 5 år. For at bevare din certificering skal du således lade dig recertificere som DCA hvert 5. år. Det foregår enten via dokumentation af point for løbende ajourføring eller via gennemførelse af eksamen til DCA.
Hvor mange point skal man optjene for at lade sig recertificere som DCA?
Ajourføringen af en gældende certificering omfatter i alt minimum 55 point, 50 point i kompetenceudvikling i amning, samt 5 point relateret til etik og kommunikation, hvoraf 1 point skal være direkte relateret til WHO-kodeks for markedsføring af modermælkserstatning.
Jeg har en gældende IBCLC fra 2022, som jeg ønsker at bibeholde samtidig med at lade mig recertificere som DCA i 2025. Er det muligt?
Med en gældende IBCLC kan du lade dig recertificere som DCA samtidig med at bibeholde din IBCLC (tilsvarende gennem recertificering). Det forudsætter dog, at du opfylder adgangskravene for Ammekonsulentuddannelsen samt kravene for recertificering som DCA. Recertificering som DCA skal ske det år, du skal recertificeres som IBCLC. Med en IBCLC fra 2022 kan du altså først lade sig recertificere som DCA i 2027.
Jeg står overfor en IBCLC-recertificering i 2024. Jeg ønsker ikke at bibeholde min IBCLC, men i stedet vil jeg overgå til DCA i 2025. Er det muligt?
Med en gældende IBCLC kan du overgå til DCA og undlade at lade dig recertificere som IBCLC. Det forudsætter dog, at du opfylder adgangskravene for Ammekonsulentuddannelsen samt kravene for recertificering via eksamen til DCA. Står du overfor en IBCLC-recertificering i 2024, kan du ekstraordinært overgå til DCA-certificeringen i 2025.
Priser for certificering/recertificering
Hvad er prisen for eksamen til DCA i 2025?
Kompetencecenter for Amning kan ekstraordinært tilbyde en gratis eksamen til DCA (inkl. reeksamen) i 2025. Fra 2026 vil DCA, på lige fod med IBCLC-certificeringen, være brugerfinansieret. Aktuelle priser vil fremgå på her på hjemmesiden, når de er fastlagt.
Hvad er prisen for recertificeringen som DCA?
Prisen for at blive recertificeret som DCA varierer, afhængigt af om du lader dig recertificere via point eller eksamen. Recertificering ved eksamen svarer til prisen for at gå til eksamen (gratis i 2025 og fremover brugerbetaling). Recertificering via point er billigere. Aktuelle priser vil fremgå her på hjemmesiden, når de er fastlagt.
Hvad bliver prisen for eksamen samt recertificering til DCA i 2026?
Prisen for eksamen til DCA er endnu ikke fastlagt for 2026, men den vil ikke overgå prisen for eksamen til IBCLC. Prisen for at blive recertificeret til DCA varierer, afhængigt af om du skal recertificeres via point eller eksamen. Recertificering ved eksamen vil svare til prisen for at gå til eksamen første gang. Recertificering via point bliver billigere. Aktuelle priser vil fremgå her på hjemmesiden, når de er fastlagt.
Finansiering
Midler fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet har nu muliggjort en opkvalificering af ammerådgivningen i Danmark. Dette betyder blandt andet, at Kompetencecenter for Amning kan tilbyde en dansk eksamen og recertificering som ammekonsulent.
Den danske eksamen til DCA er udviklet og drevet af Kompetencecenter for Amning, under Komiteen for Sundhedsoplysning.
En følgegruppe bestående af ledere fra primær og sekundær sundhedssektor, praksisnære fagpersoner, repræsentanter fra relevante faglige selskaber samt repræsentanter fra Sundhedsstyrelsen og Danske Regioner, har bidraget til at kvalitetssikre udviklingsarbejdet og medvirket til at sikre en overensstemmelse med aktuel praksis.
Kontakt
Ingrid Nilsson
Sygeplejerske, IBCLC, Ph.d.
Master i sundhedsantropologi
Tlf: +45 22 67 20 06
Email: in@sundkom.dk
Christina Schiøth
Kandidat i folkesundhedsvidenskab
Tlf: +45 29 37 85 63
Email: cs@sundkom.dk