Nyhedsbrev – April 2023
Nye retningslinjer vedrørende mastitis spektrum
I sidste nyhedsbrev skrev vi om de nye retningslinjer for behandling og pleje af mødre med problemer indenfor mastitis spektret. Der har været stor interesse for at høre om, hvad det indebærer og i Kompetencecentret har vi nu været ude og holde oplæg om det i alle vores 7 professionelle netværk, som tæller i alt 250 sundhedsprofessionelle i alle kroge af Danmark. Vi er spændte på at høre om de erfaringer, I alle gør jer med at arbejde med retningslinjerne. Vi hører meget gerne fra jer, hvis I har nogle erfaringer, som kunne være gode at dele med os og andre. De nye retningslinjer er beskrevet i den udgave af Amning – en håndbog for sundhedspersonale, som udkom i januar 2023.
Nye tiltag i Kompetencecenter for Amning
Når vi i Kompetencecentret er ude at undervise sundhedsplejersker i kommunerne oplever vi ofte, at der er mange overvejelser omkring, hvordan vi bedst vejleder familier, hvor der er trivselsproblemer med det ammede barn. Vi ønsker at dykke lidt dybere ned i dette felt og tilbyder derfor et 1-dags kursus om trivselsproblematikker i ammevejledningen. Kurset vil blive tilbudt i København og Århus i efteråret 2023 og vil bestå af faglige oplæg og drøftelse af cases om forskellige trivselsproblematikker. Der kommer mere information om indhold, dato, kursussted og tilmelding, når vi er klar med programmet. Vi planlægger ligeledes at afholde 4 online fyraftensmøder i efteråret 2023, hvor vi inviterer spændende oplægholdere fra ind- og udland til at fortælle om deres særlige viden på området.
Fyraftensmøderne vil have en varighed på ca. 1 time og 15 minutter. Oplægget varer 45-60 minutter, hvorefter der er plads til spørgsmål.
De 4 oplægsholdere, der er på programmet i efteråret er:
- Zainab Yate, England (MSc in medical ethics & law), der fortæller om hendes forskning og arbejde med kvinder, hvor amning trigger negative følelser.
- Kajsa Brimdyr, USA (PhD, CSC), der holder oplæg om den nyfødtes parathed til at die efter fødslen.
- Lucy Ruddle, England, IBCLC, der fortæller om hendes arbejde med ammevejledning af neuro-divergente forældre, herunder ADHD og autisme.
- Mette Byriel-Thygesen, Kandidat i Europæisk etnologi og museumsinspektør ved Nationalmuseet med speciale i seksualitet, køn og krop, der holder et oplæg om amning og moderskabet i et historisk og kulturelt perspektiv.
I kan læse mere om arrangementerne på www.kompetencecenterforamning.dk og tilmelde jer på: https://kfs.nemtilmeld.dk/series/fyraftensmoeder-kompetencecenter-for-amning/
AMNING – en god start sammen
Det store ammeprojekt, der begyndte i foråret 2021 i sundhedsplejen i Region Syddanmark og Nordjylland skrider fremad. Projektet foregår i et tæt samarbejde mellem Kompetencecenter for Amning og Københavns Universitet. Udover finansiering fra Nordea-fonden og Det Obelske Familiefond har vi i 2022 også fået midler fra Novo Nordisk Fonden. Den ekstra bevilling gør det muligt for os at få meget mere viden ud af projektet, idet der er afsat penge til en omfattende kvalitativ evaluering, som skal give os viden om virkningsmekanismer, samt en økonomisk evaluering, som foretages af VIVE. Projektet har fokus på ammevejledningen i sundhedsplejen, samt hvordan vi kan mindske den sociale ulighed der er i amning. Projektet har tilknyttet 2 ph.d.-studerende.
Der er netop publiceret en studieprotokol, som beskriver hele evalueringsdesignet.
Artiklen kan downloades frit på https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36890478/
Tilmeld dig ammekonsulentuddannelsen 2023/24
Ammekonsulentuddannelsen udbydes i København og i Aarhus med start i september 2023. Link til tilmelding til uddannelsen finder du her: http://www.kompetencecenterforamning.dk/uddannelsestilbud/ammekonsulent/tilmelding.aspx
Uddannelsen, som har et omfang på 95 timer, fordelt på 4 moduler, øger din viden og kompetencer indenfor ammevejledning, samt giver dig mulighed for at gå til IBCLC eksamen. Man er også meget velkommen på uddannelsen uden efterfølgende at gå til eksamen.
Du kan læse mere om uddannelsen i denne folder: https://indd.adobe.com/view/83490daf-18dd4bac-8bf9-edb3fddc2343
Vi ammer vores fælles barn – en film
Se filmen om Marie og Bodil, som begge har ammet deres barn. Parret besluttede i graviditeten, at Bodil, som ikke var gravid, kunne forsøge at inducere en mælkeproduktion, så de kunne være fælles om amningen. Forældrene fortæller om deres overvejelser og oplevelser med begge at amme. Filmen finder du her: http://kompetencecenterforamning.dk/projekter/film-vi-ammervores-faelles-barn.asp
Podcast om amning
Hør den nye podcastserie om amningens betydning i Danmark i et kulturelt perspektiv.
FOF Aarhus har i samarbejde med jordemoder og antropolog Nanna Cæcilie Thrane udgivet en podcastserie med fem temaer om amning: Amning i det offentlige rum, Langtidsamning, Den idealiserede amning, Amningens natur og kultur og Ammeanbefalinger gennem tiden.
De medvirkende er: Camilla Tved (jordemoder og sexolog), Mette Byriel Thygesen (undervisningsredaktør og museumsinspektør ved Nationalmuseet), Pia Fris Laneth (forfatter og foredragsholder) og fra Kompetencenter for Amning: Christine Buhl Halling (jordemoder, cand. scient., IBCLC) og Marianne Busck-Rasmussen (sundhedsplejerske, MPH, IBCLC) samt mødre, som deler deres historier om amning.
https://www.fof.dk/da/aarhus/podcast/podcast-foraelderskabelsen.