5 Projekter 5 AMNING – en god start sammen

AMNING – en god start sammen

Mange nybagte mødre ophører med amningen, tidligere end de ønsker. Sundhedsstyrelsen anbefaler fuld amning, til barnet er omkring seks måneder. Alligevel bliver kun ca. 60 % af alle børn på landsplan ammet fuldt i fire måneder, og kun 12 % ammes fuldt i 6 måneder. Det skal projektet ”AMNING – en god start sammen” være med til at lave om på.

“AMNING – en god start sammen” er en videreudvikling af projektet ”Amning – en tryg start”, som blev gennemført som et Ph.d.-studie af Kompetencecenter for Amning fra 2012-2016.

AMNING – en godt start sammen er foregået i sundhedsplejen, og projektet gennemføres i perioden fra eftersommeren 2020 til udgangen af marts 2026 i et samarbejde mellem Kompetencecenter for Amning, Københavns Universitet og 20 sundhedsplejerskeordninger i Region Syddanmark og Nordjylland.

Formål

AMNING – en god start sammen har til formål at udvikle og afprøve en ammevejledning, der skal medvirke til at øge ammevarigheden, styrke forældrenes handlekompetence, samt have særligt fokus på den sociale ulighed i relation til amning. Vejledningen kommer til at tage afsæt i forældrenes behov og skal samtidig sikre konsistens mellem den støtte, forældrene får på fødestederne og i den kommunale sundhedsplejeordning.

Evaluering

I løbet af de 4½ år projektet varer, skal det evalueres både kvantitativt i en randomiseret undersøgelse samt kvalitativt via interviews. Evalueringen varetages af to Ph.d.-studerende, som vejledes af chefkonsulent og Ph.d. Ingrid Nilsson fra Kompetencecenter for Amning samt lektorer fra Københavns Universitet.

Du finder en forkortet udgave af projektbeskrivelsen her. I forbindelse med projektet er der også udarbejdet en rapport om amning blandt unge og kortuddannede mødre, den kan du læse her.

Projektbeskrivelse – forkortet udgave

 

Hent PDF >

Rapport: Amning blandt unge og kortuddannede mødre

 

Hent PDF >

De deltagende kommuner

Fra Region Nordjylland:

Frederikshavn, Jammerbugt, Mariagerfjord, Morsø og Thisted

Fra Region Syddanmark:

Assens, Billund, Esbjerg, Fredericia, Faaborg-Midtfyn, Haderslev, Kolding, Middelfart, Odense, Svendborg, Sønderborg, Tønder, Varde, Vejen og Aabenraa

Materialer fra projektet

Samtaleark – dansk

 

Hent PDF >

Samtaleark – engelsk

 

Hent PDF >

Trivselsskema: Tjek mælken – dansk

 

Hent PDF >

Trivselsskema: Tjek mælken – engelsk

 

Hent PDF >

Resultater fra AMNING – en god start sammen

I forbindelse med projektet er der udarbejdet en samlet folder og følgende videnskabelige artikler publiceret:

 

  • Folder med samlet oversigt over resultater.
  • Brugerundersøgelse der beskriver identifikationen af forældrenes behov for støtte i forbindelse med amning.
  • Protokolartikel der beskriver den samlede plan for evaluering af ammeindsatsen i kommunerne.
  • Artikel der beskriver, hvordan interventionen blev udviklet i tæt samarbejde med sundhedsplejersker fra indsatskommunerne og forældre.
  • Artikel der beskriver effekten af undervisningen af sundhedsplejersker i indsatskommunerne.
  • Procesevaluering der beskriver, hvordan interventionen blev implementeret i praksis, hvilke mekanismer der havde betydning for implementeringen og mulige kontekstuelle faktorer af betydning for interventionen.
  • Artikel der beskriver betydningen af graviditetsbesøg af sundhedsplejersken for amning.

Afholdt konference

Forskningsresultater fra AMNING – en god start sammen

Læs mere og find handouts >

professionelle netværk

Hjemmeside til forældre – udviklet i forbindelse med projektet

Få råd og vejledning på Ammeassistenten.dk

På Ammeassistenten.dk kan forældre finde nyttig og præcis vejledning og støtte til at amme deres barn, så længe de ønsker. Materialer på hjemmesiden er lavet som korte film og podcasts, der er lette at gå til. 

Læs mere >

Finansiering

Projektet er støttet af Nordea-fonden, Det Obelske Familiefond og Novo Nordisk Fonden.

“Vi ser, at der er en stor social ulighed i forhold til amning. Det vil Nordea-fonden sætte fokus på, så vi er med til at sikre, at alle børn får de bedste muligheder for at blomstre allerede i de spæde år. Derfor støtter vi projektet AMNING – en god start sammen”

– Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden

Vi ser frem til at følge dette nyskabende pilotprojekt, og vi håber på gode resultater for familierne i Syd- og Nordjylland, og at der senere bliver mulighed for at udbrede erfaringerne til resten af landet, fortæller John Amund Tønnes, direktør i Det Obelske Familiefond, som også støtter projektet.

Det er håbet, at projektet på sigt kan bane vejen for en ændret ammevejledning i hele landet.

Kontakt

Ingrid Nilsson

Sygeplejerske, IBCLC, Ph.d.
Master i sundhedsantropologi
Tlf: +45 22 67 20 06
Email: in@sundkom.dk