En tryg start
En tredjedel af alle mødre og børn udskrives i dag inden for 12 timer efter fødslen. Derfor gennemførte Kompetencecenter for Amning fra 2012-2016 et Ph.d.-projekt, som havde til formål at udvikle og effektevaluere et ammevejledningsprogram, der matcher rammerne for indlæggelse efter fødsel.
Anbefalet af Sundhedsstyrelsen
Undersøgelsen viste, at flere børn af de forældre, som blev tilbudt den nye enkle vejledning, blev ammet fuldt i 6 måneder, og færre blev genindlagt på grund af ernæringsmæssige problemer. Det lykkedes ikke at påvise en effekt på self-efficacy relateret til amning.
Sundhedsstyrelsen anbefaler i dag at vejlede efter principperne i En tryg start, og der arbejdes for nuværende helt eller delvist med programmet på langt de fleste fødesteder i Danmark. Ligeledes er de fire hovedbudskaber om amning udbredt til sundhedsplejerskernes vejledning i kommunerne.
De fire hovedbudskaber om amning
Der blev udviklet et teori- og evidensbaseret program, som omfattede fire hovedbudskaber om amning:
- Amning – en fælles forældreopgave
- Hud mod hud-kontakt
- Hyppig amning
- God placering af mor og barn.
Programmet omfattede også en kommunikativ tilgang, der byggede på Banduras teori om self-efficacy og en dialogisk vidensformidling. Programmet blev testet i et cluster randomiseret design på 9 fødesteder i Danmark. I alt indgik 3541 mor/barn-par i undersøgelsen.
Film | De fire hovedbudskaber til etablering af amning
Her ser du en kort animation af de fire hovedbudskaber: En fælles forældreopgave, Hud mod hud-kontakt, Hyppig amning og En god ammestilling.
Desuden blev der i forbindelse med projektet udarbejdet:
Pjece til forældre: Amning – en tryg start
Bestil her >
Manual til sundhedspersonale
Kontakt Ingrid Nilsson for at rekvirere >
Plakat: De fire hovedbudskaber om amning
Hent PDF >
Implementering
Kompetencecenter for Amning igangsatte i december 2018 en undersøgelse af facilitatorer og barrierer for en god implementeringsproces af de fire hovedbudskaber om amning i En tryg start-programmet.
To ledere og to implementeringsansvarlige medarbejdere samt to almene medarbejdere, der repræsenterede både sygepleje- og jordemoderfaget, blev rekrutteret til undersøgelsen. Deltagerne kom fra to forskellige sygehuse, det ene sygehus havde deltaget i det oprindelige cluster-randomiserede studie, der i 2012-2016 testede effekten af Tryg start-programmet, mens det andet sygehus først havde implementeret hovedbudskaberne efter afslutningen af studiet.
Undersøgelsen fandt blandt andet, at det var vigtigt for en god implementering, at personalet helt fra starten var medinddraget i beslutningen om at implementere En tryg start-programmet, ligesom det var vigtigt med fuld ledelsesopbakning i hele processen.
Implementeringsrapporten kan læses i sin helhed her.
Ph.d.-afhandlingen kan bestilles via Komiteens webshop: “Less is more. Early discharge following birth – How do we support mothers to effective breastfeeding?”. Af Ingrid Nilsson, 2016.
Ph.d.-afhandling af Ingrid Nilsson
Bestil her >
Rapport: Implementering – En tryg start
Hent PDF >
Kontakt
Ingrid Nilsson
Sygeplejerske, IBCLC, Ph.d.
Master i sundhedsantropologi
Tlf: +45 22 67 20 06
Email: in@sundkom.dk